Vad är relining?

Relining är ett samlingsbegrepp för en rad olika metoder. Det som skiljer metoderna från varandra är användningsområde, material och hur man installerar det.

De två främsta metoderna är infodring av rören med flexibla foderrör och grenrör samt invändig beläggning av rören med härdplast.

Det som är gemensamt för de båda metoderna är att man, istället för att byta ut rören, renoverar dem från insidan som därigenom medför mindre påverkan för de boende och en kortare renoveringstid.

Flexibla foderrör och grenrör

Det skapas ett nytt, självbärande, rörsystem vid infodring med flexibla foderrör och grenrör. De flexibla foderrören installeras med hjälp av lufttrycksteknik i de gamla rören och härdar under lufttryck. När det nya röret har härdat är det självbärande och det nya rörsystemet är inte längre beroende av det gamla röret.

De flexibla foderrören vi använder oss av ger alltid en förutbestämd godstjocklek, klarar böjar och dimensionsförändringar samt klarar av att laga större hål och sprickor.

Grenrör installeras efter att det flexibla foderröret är installerat och fullt uthärdat. Förgreningarna skärs upp och sedan installeras grenfodret med ett specialbyggt verktyg för ändamålet. Grenfodret finns prefabricerat i alla de dimensioner som finns inom fastighetsbeståndet i Sverige. När grenfodret härdat demonteras det specialbyggda grenverktyget. För att få ett tätt och skarvfritt rörsystem ska alltid grenfoder installeras.


Jotnar Relining AB i skärgården

Invändig beläggning med epoxi eller polyesterplast

De befintliga rören förnyas genom att det beläggs med en tätande plast som är speciellt framtagen för ändamålet genom en sprutteknik (även kallat ”sprutrelining”). Efter tillräckligt många appliceringar av den plasten uppstår ett skarvlöst system.

Nackdelen med invändig beläggning (”sprutrelining”) är att man aldrig kan ge en konstant godstjocklek genom hela röret. Det blir ojämnt fördelat i röret, ibland tjockt och ibland tunt. Det ligger stor vikt att installatören är noggrann och välutbildad för att nå det bästa resultatet. En ytterligare nackdel är att det inte går att lägga en invändig beläggning över ett hål eller större sprickor så att det blir ett tätt system. Det är även svårt att komma åt ordentligt i förgreningar och böjar.

Vi på Jotnar Relining AB använder oss inte av invändig beläggning med epoxi eller polyesterplast (”sprutrelining”).


BRiF - Branschföreningen Relining i Fastigheter

Branschföreningen Relining i Fastigheter, BRiF, är den rikstäckande organisationen för företag som arbetar med relining av rörsystem i fastigheter.

Läs mer om metoder, anslutna företag och deras kvalitetsprogram här.